logo-acspotaissa
ASOCIATIA HANDBAL CLUB POTAISSA TURDA
img-0 img-9 img-5 img-1 img-2 img-0 img-3 img-4 img-5 img-0 img-6 img-7 img-9 img-10 img-11 img-12 img-13 img-14 img-15 img-17
logo-primaria-turda

Meniu

Jucatori

Horațiu Gal: „Mă simt foarte bine aici. Turda este casa mea!”
Horatiu-Gal-antrenor-Potaissa-TurdaSuccesul echipei de handbal, Potaissa Turda, se leagă de câteva persoane, atât din conducere, cât și din staff-ul tehnic. Unul dintre cei mai importanți oameni din spatele poveștii Potaissei este Horațiu Gal, un om dependent de handbal. Este destul să privești un antrenament condus de el, pentru a-ți da seama de ce Potaissa reușește să își depășească condiția an de an.TurdaNews a realizat un interviu cu Horațiu Gal, cu și despre handbal. Totul a decurs la fel ca și în sală, cu mult bun simț și extrem de amabil.

Reporter: Cum a început acest proiect „Potaissa Turda”?

Horațiu Gal: Potaissa era un club amator, care se clasa an de an în partea de jos a clasamentelor ligilor inferioare. Băieții de atunci aveau plăcerea de a juca, depuneau eforturi să joace în liga a doua. Apoi, s-a început un proiect, prin care handbalul turdean să fie reprezentat cu cinste în liga a doua. Primul an l-am terminat pe locul al treilea și autoritățile locale au decis să acorde sprijinul pentru o echipă în prima ligă. Astfel, s-a făcut un nou proiect pentru Liga Națională. S-au adus jucători de primă ligă, printre care Răzvan Pavel și Ionuț Ștef, cei care se află și acum în lot. Am obținut primul loc, fără înfrângere, iar din sezonul următor am evoluat în prima ligă, unde am avut clasări din ce în ce mai bune. Chiar dacă avem un buget de locurile 11-12, am terminat tot timpul peste condiția noastră, în ultimii trei ani am obținut un loc trei și de două ori locul patru. Asta înseamnă că băieții s-au dăruit la maxim, atât pentru oraș, cât și pentru echipă.

R: Care este obiectivul proiectului „Potaissa” pe viitor?

H.G.: În ceea ce privește echipa mare, ne dorim continuitate, să ne calificăm an de an în play-off. Foarte importante sunt grupele de juniori, punem mare accent pe ele. Avem și rezultate, medaliile vin. Este foarte important să avem cât mai mulți turdeni la prima echipă. Anul ăsta avem patru juniori la echipa mare, doi dintre ei fiind componenți și ai loturilor naționale, iar pe viitor sper să fie componenți de bază ai Potaissei.

R: Care este „secretul” Potaissei?

H.G.: Secretul Potaissei este grupul. Suntem o mare familie, un grup unit. Când aducem un jucător, în primul rând, ne uităm la caracterul său, abia apoi la valoare. Alte lucruri importante sunt seriozitatea și extrem de multă muncă.

R: V-ați gândit vreodată să renunțați?

H.G.: Am trecut și prin momente dificile. Primul moment greu a fost acum trei ani, când eram la un pas de desființare. Atât noi, cât și băieții, am reușit să ne adunăm și să câștigăm medaliile de bronz. Sezonul trecut a fost, iarași, un moment greu. După trei etape nu aveam niciun punct și multă lume zicea că avem șanse mari să retrogradăm. Am gestionat foarte bine acele momente, am reușit să ne revenim, nu cu suspendări și penalizări cum se obișnuiește. Am stat de vorbă cu băieții, ne-am refăcut și de acolo, am mers doar în sus.

R: Au fost oferte de la alte echipe, chiar și de la echipa națională. Ce vă determină să continuați la Turda?

H.G.: Turda este casa mea, aici m-am născut. Este o plăcere extraordinară să antrenez aici, să lucrez cu niște colegi minunați. Am adus la Turda doar băieți de caracter. Nu am cum să plec de aici, repet, aici e casa mea!

R: Ați evoluat și în Germania. De ce este această diferență între handbalul masculin din România și cel din Germania, având în vedere nivelul la care am fost noi?

H.G.: Diferența de nivel vine de la mentalitate, de la educație, de la cei șapte ani de acasă. Ca și talent, românii sunt cu două, trei clase peste nemți. Diferența e că ei nu pun nicio întrebare la antrenament, toată lumea stă și ascultă de antrenor, toți au încredere în ceea ce spune el. Seriozitatea i-a făcut pe nemți campioni mondiali în aproape toate sporturile.

R: Ce ar trebui handbalului masculin românesc să revină unde a fost? 

H.G.: Ar trebui să se pună accentul pe juniori. Totul pleacă de acolo. Să fie cât mai multe grupe de juniori, cu antrenori bine pregătiți, pentru a antrena acești copii, ca să se dezvolte cât mai bine din punct de vedere handbalistic.

R: Care sunt principiile după care vă ghidați ca antrenor?

H.G.: Ordine, disciplină și mult respect din partea ambelor părți.

R: Care este cel mai bun jucător alături de care ați evoluat? Dar cel mai bun jucător pe care l-ați antrenat?

H.G.: Am evoluat alături, sau contra, multor jucători excepționali. Folker, Buligan, Stângă, Dumitru, Munteanu, Voina, sunt extrem de mulți. Iar ca jucător pe care l-am antrenat, Potaissa Turda. Am ținut tot timpul să am o echipă, să formăm o familie. Aici e punctul forte.

R: Cât de importanți sunt suporterii pentru Potaissa?

H.G.: Suporterii sunt al 8-lea jucător și mai important decât asta, ei fac parte din familia noastră. Foarte multă lume ne cunoaște bucuriile, problemele, sărbătorile și sunt tot timpul alături de noi. Unii vin și la antrenamente și de aceea ținem mult la ei. La meciuri ne mobilizează și îi ajută pe jucători să dea 150%, mai ales în meciurile importante. Toată lumea știe că la Turda se câștigă extrem de greu.

R: Cât de importantă este relația cu autoritățile locale?

H.G.: Este cel mai important lucru. Băieții vin aici cu familiile, este important pentru ei să aibă liniștea necesară pentru performanță. 

R: La final, un mesaj pentru suporterii Potaissei.

H.G.: Eu știu că sunt tot timpul alături de noi, dar vreau să îi găsim la fel de mobilizați și sezonul viitor. Să fie conștienți că energia pozitivă pe care o transmit ne ajută mult. Îi așteptăm cu mare drag și la meciurile amicale din perioada de pregătire.

  Sursa: Florin Crișan / www.TurdaNews.net
        Credit FOTO: MirceaRosca.com
 

Etapa curenta

Liga Nationala 2016-2017
etapa a XXV-a  |  Sâmbătă, 25 Martie 2017
CSM Fagaras - HC Odorhei 22 : 36
U Poli Timisoara - HC AP Resita :
CSM Bucuresti - CSU Suceava 29 : 20
AHC Potaissa Turda - HC Dobrogea Sud 35 : 29
CSM Satu Mare - HC Calarasi 25 : 26
Steaua Bucuresti - HC Vaslui 18 : 20
CSM Focsani 2007 - Dinamo Bucuresti 26 : 27

Etapa urmatoare

Liga Nationala 2016-2017
etapa a XXVI-a  |  Sâmbătă, 01 Aprilie 2017
HC Odorhei - CSM Focsani 2007 :
Dinamo Bucuresti - Steaua Bucuresti :
HC Vaslui - CSM Satu Mare :
HC Calarasi - AHC Potaissa Turda 27 : 27
HC Dobrogea Sud - CSM Bucuresti :
CSU Suceava - U Poli Timisoara :
HC AP Resita - CSM Fagaras :

Clasament

Liga Nationala 2016-2017
  Home  FullAway
AHC Potaissa Turda33 p.
HC Odorhei32 p.
CSM Bucuresti31 p.
HC Dobrogea Sud31 p.
Dinamo Bucuresti29 p.
Steaua Bucuresti22 p.
U Poli Timisoara21 p.
HC Calarasi21 p.
HC Vaslui21 p.
10 CSU Suceava18 p.
11 CSM Focsani 200717 p.
12 HC AP Resita9 p.
13 CSM Fagaras7 p.
14 CSM Satu Mare4 p.
Dinamo Bucuresti58 p.
AHC Potaissa Turda56 p.
HC Odorhei53 p.
HC Dobrogea Sud50 p.
CSM Bucuresti49 p.
HC Vaslui38 p.
U Poli Timisoara36 p.
HC Calarasi35 p.
CSU Suceava30 p.
10 Steaua Bucuresti29 p.
11 CSM Focsani 200723 p.
12 HC AP Resita10 p.
13 CSM Fagaras10 p.
14 CSM Satu Mare7 p.
Dinamo Bucuresti29 p.
AHC Potaissa Turda23 p.
HC Odorhei21 p.
HC Dobrogea Sud19 p.
CSM Bucuresti18 p.
HC Vaslui17 p.
U Poli Timisoara15 p.
HC Calarasi14 p.
CSU Suceava12 p.
10 Steaua Bucuresti7 p.
11 CSM Focsani 20076 p.
12 CSM Satu Mare3 p.
13 CSM Fagaras3 p.
14 HC AP Resita1 p.

Galeria foto